wtorek, 21 kwietnia 2020

SOSNA ZWYCZAJNA

Niegdyś, aby oszukać diabła, składano przysięgę na czas, kiedy sosna z liści opadnie. Całkiem sprytnie, gdyż jak powszechnie wiadomo drzewo to jest cały rok zielone. 

SOSNA ZWYCZAJNA 
Pinus silvestris L. (Pinaceae)


Nazwy ludowe sosny zwyczajnej: chojak, choina, chojar, bożyszka

Najbardziej wartościowe są czubki sosny wraz z małymi szyszkami oraz igłami zbierane wczesną wiosną. To właśnie wtedy mają w sobie najwięcej olejku lotnego. Pączki sosny można suszyć jedynie w temperaturze pokojowej. Temperatura wyższa niż 40 stopni C powoduję, że olejek eteryczny ulatnia się, powodując znaczne straty wartości zdrowotnych sosny. 

Jak zaznacza doktor Henryk Różański, związki zawarte w pączkach sosny najlepiej rozpuszczają się w spirytusie, eterze i oleju. Aby wyciągi wodne były skuteczne należy najpierw rozdrobnić pączki i spryskać je spirytusem. Odczekać godzinę a następnie zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem 10 minut. Tak przyrządzony napar należy wypić od razu, póki jest gorący, aby zminimalizować straty olejków eterycznych. Dobrym sposobem jest także zalać pączki wrzącym mlekiem i parzyć 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać sok z malin, z owoców czarnego bzu, dzikiej róży i propolis. 

Ciekawostka: na Kaszubach niegdyś z jednego pnia sosny wyrabiano czółna. Używano go także do wytwarzania narzędzi i sprzętów domowych. Natomiast z korzeni sosny wyplatano sznury do ciągnięcia sieci rybackich.

JAK DZIAŁA SOSNA?

Pączki sosny upłynniają zalegającą wydzielinę w układzie oddechowym. Pomagają przy zapaleniu oskrzeli, osuszając je, odkażając i pobudzając oddychanie. Mają udowodnione właściwości antyseptyczne i wykrztuśne. Oprócz zapalenia oskrzeli pomocne także podczas grypy, przy uporczywym katarze i przewlekłym zapaleniu płuc.

Preparaty z pączków sosny mają działanie moczopędne, żółciopędne, rozgrzewające oraz zmniejszające gorączkę.  Wcierane w skórę działają przeciwbólowo, miejscowo pobudzając ukrwienie. Jest to bardzo pomocne przy bólach reumatycznych stawów, nerwobólach oraz bólach mięśniowych. 

Ciekawostka: w Niemczech z igieł sosny, nazywanych "wełną lasu", przez lata produkowano materace antyreumatyczne. 


JAK PRZETWORZYĆ PĄCZKI SOSNY?

Możliwości mamy kilka...

1. Syrop z pączków sosny. 

Pączki sosny rozdrabniamy, spryskujemy solidnie spirytusem aby wyekstrahowały substancje aktywne. Pozostawiamy na godzinę, a następnie do wyparzonego słoika układamy warstwami pączki na przemian z cukrem. Tak przygotowany słoik zakręcamy i pozostawiamy na parapecie na około miesiąc czasu. Codziennie wstrząsamy słoikiem. 

Po upływie miesiąca, przecedzamy przez sitko pączki, a powstały syrop przelewamy do wyparzonego słoiczka. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.  Pączki, które zostaną po odcedzeniu, można zalać wodą, przecedzić ponownie. W ten sposób powstanie smaczny napój. 

STOSOWANIE: podczas choroby 3-4 razy dziennie po łyżce syropu, dzieci 3-4 razy dziennie po łyżeczce syropu 

2. Nalewka.

Do słoika wsypujemy rozdrobnione wcześniej i spryskane spirytusem pączki i zalewamy je ciepłym alkoholem 40 % w proporcji 1:5. Odstawiamy na tydzień, przecedzamy.

STOSOWANIE: 1/2 łyżeczki kilka razy dziennie, szczególnie przy stanach zapalnych układu oddechowego i przeziębieniu.

Poniżej dodałam filmik z instrukcją jak zrobić nalewkę oraz syrop z sosny :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz